14.08.2009 ob 20:58

Ikea katalog – v Verdani?

Pojdi na komentarje

Microsoftova šrifta za poceni pohištvo VERDÅNA.

Prejle sem prebala na FontBlogu, potem pa sem šla še polistat materiale, ki sem jih nabrala pri zadnjem obisku Ikee, nekaj dni nazaj. Po dolgem času, ker Ikein dizajn me že nekaj let ne navdušuje in tudi ne maram, da imamo vsi enake kozarce in svečnike, sem bolj iz firbca obiskala celovško Ikeo.

Res je – Ikeiin katalog je natisnjen v Verdani. Pisava, ki je primerna prej za zaslonsko pojavnost, pa še to izjemoma le, kadar imamo črke manjše od 10 px, so šli in jo takole stlačili v tiskani katalog! Leta dolgo so uporabljali Futuro, sedaj pa…

Znano je, da gospod Ikea, Ingvar Kamprad, zelo rad špara, ampak obenem je čudno paradoksalno, da Ikeiini oblikovalci tako zelo radi poudarjajo švedski dizajn, obenem pa gredo in natisnejo katalog v Verdani. Fail! Po drugi strani pa bi bilo tudi hecno, glede na ogromen budget, ki ga imajo za fotografije, da bi tako zelo šparali pa prav pri pisavi.

  

Predvidevamo, da so poenostavili in poenotili produkcijo tiskanega kataloga s spletno izdajo, ki jo lahko fensi polistate na Ikeeinih spletnih straneh. Ja, Verdana je res cheap.

Samo upamo lahko, da – kot je napisal eden od komentatorjev na Fontblogu, naslednje leto ne dobimo kataloga v Comic Sans (ne, tega ne linkam).

 • Share/Bookmark


6 komentarjev

 • Comic Sans :lol: Epic fail. Je bil čas, nekaj let nazaj, ko so bila vsa možna vabila / obvestila tiskana v tem.

  Ampak kot praviš, Ikea samo ohranja svojo cheap linijo oz. delovna sila onkraj Kavkaza po celodnevni tiraniji res nima ne časa ne volje še za tipografske inovativnosti.

 • ZOMG, Comic Sans :D

  Krasen blog! Super, da nekaj takega obstaja v slovenščini.

 • Nima veze

  Prodajal bo tudi novi katalog. To je bistvo!

 • @fittipaldi, agree.

  @Eva Internazionale, hvala.

  @ah, seveda, samo da je poceni.

 • jaz mam pa rada ikeo in tudi njihove kataloge. a zna kakšen slovenceljn iz njihovega pohištva narest takele ambiente kot jih naredijo ikejini majstri (čeprav le) za katalog? niti približno. se mi zdi bolj to problem kot pa kompleks “ne imejmo iste kuhinje kot pri sosedovih”.

  ampak ker je govora o fontu – verdana res ne paše. uč boli. futura je bila čist kul, pa še to bi lahko nadomestili s kakšnim drugim.

 • [...] pa sta se pojavili tudi v printu (primer Ikea katalog)  in zdaj sta končno dobili potrebne [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !