4.11.2009 ob 13:52

Javna uprava bo dobila novo podobo

Pojdi na komentarje

Na natečaju za novo celostno podobo javne uprave je zmagal Gigodesign, z enostavnim in lepim Plečnikovim minimalističnim Triglavom. Celotna knjižica je na voljo tukaj.

Zanimiva je črkovna vrsta, ki se imenuje Republika Sans, z dvema osnovnima rezoma. Hm, čudno, poglej “i”:

Nova vladna garnitura – nova podoba. Oblikovalcem še zlepa ne bo zmanjkalo dela.

p.s. Zapis je naknadno popravljen z dodano črkovno vrsto.

p.s.s. Doma na Safariju I ne izstopa. Ta je pa res zanimiva brkljalniška, še gruntam zakaj:

 • Share/Bookmark


17 komentarjev

 •   Maj
  4.11.2009 19:44

  Neumnost.

 • Lepo, enostavno, pregledno

 •   frace
  4.11.2009 20:22

  Najbolše da jim dajo spalne srajce

 •   ozze
  4.11.2009 22:01

  zakaj pa ne. Saj smo dali mi (davkoplačevalci) ta denar za to preseravanje.
  Drugač pa tole z i. Pri Ministrstvu naredi poudarek na MINI. Upam, da s tem hočejo povedati da se bodo zavezali k miniziranju stroškov.

 • samo res – kaj je z i-jem?

 •   Tomaž
  5.11.2009 05:30

  Bedarija zmetati toliko denarja za slabšo grafično podobo kot jo imamo.

  Sedanja z grbom je čisto lepa in je ni treba spreminjati.

 • Cenim vaša osebna mnenja, a…

  Sedanja podoba (izbrana pred dvema letoma) ni imela samo grba, ampak knežji kamen, cekine, prešernove podpise, žarnice, jabolka, kalčke, sponke, molekule, zvezde in še drugo šaro.

  Meni osebno je enotna in izčiščena, enostavna, podoba všeč. Res pa je, da je na prvo žogo deluje lahko nedomiselno. Manjko domiselnosti prevaga Plečnikov dotik v njej. In ne, nisem zaprmej zagovornica dictuma Mies van der Rohe-ja “less is more”.

  V praksi sem že večkrat videla, da so najboljše rešitve tiste, pri katerih ljudje pomislijo: “saj tako bi pa komot lahko naredil sam”. Le tisti, ki je to tudi poskusil ve, da ni tako enostavno.

  Point tega zapisa pa ni v tem, da ocenjujemo kaj je dobro ali slabo, ampak da je dobro, da k celostni podobi spada tudi posebej izdelana črkovna vrsta. Prvonagrajeni predlog z Republika Sans (2 reza) in tretjenagrajeni s Sigov (6-10 rezov) kažeta zato bistveni napredek k pristopu takšnih natečajev.

  Fore z i-jem pa verjetno ni in v njem ni potrebno iskati državljansko nepokornih podtikanj. V IE se prikazuje debelo in je finta verjetno v drugačnem renderiranju browserja, ker v Safariju je pa videti čisto o.k.

 • haha.. jeap.. tudi jaz sem tole vceraj opazil.. namrec na macu deluje i povsem ok, na win masini pa je boldan :)

  ampak to je verjetno samo zacasno :)

  in se strinjam.. dosedanja podoba je bila mimosunek na kvadrat.. tole pa je ze bolj normalno.. in edino prav je, da o tem odloca stroka, kot pa da krnekdo (kot je bilo pri prejsnji spremembi) odloca o taksnih stvareh..

 • K zmagi je zagotovo pripomogla v glavnem zelo dobra reprezentativnost celostne podobe, ki je bila v primerjavi z ostalimi bistveno bolj dodelana.

 •   ruševec
  5.11.2009 09:56

  Zakaj imamo grb? Resda je slab, a vendar.
  Očitno mora nekdo nekomu omogočiti, da zasluži. Končni rezultat pa bo zmeda. Absolutna zmeda. Tudi prejšnje celostne niso uvedli do konca in tudi te ne bodo. Zakaj svoja tipografija za vizitke in nekaj tabel? Da so lahko več zaračunali. Tole nima dovolj smisla.
  BTW: Spremljajte kdo bo komisiji za vse naslednje državne oblikovalske natečaje in kdo bo vedno zmagal. Lahko pa pogledate tokratno komisijo in zmagovalca. Gre za iste ljudi.

 •   neoman
  5.11.2009 10:23

  Problem poudarjenih/odebeljenih I-jev najbrz ni v browserjih, ker gre za rastersko sliko. Po vsej verjetnosti je to posledica uporabe enega izmed filtrov mehcanja teksta v Photoshopu. Zakaj pa v Safariju zgleda OK pa nimam pojma.

  Bizarno …

 • meni na Macu tako v Safariju kot Firefoxu zgleda boldan… :|

 • @had, se strinjava, da naj odloča stroka.

  @Rok, se strinjam. Ne vem kakšni so bili razpisni pogoji natečaja oziroma ali je bilo oblikovanje tipografije tudi zahtevano?

  @ruševec, res je, da podoba nekega podjetja, organizacije in države ni samo logo(tip) ampak še marsikaj drugega. Vendar mislim, da je poenoten in reprezentativen izgled pomemben. Deluje profesionalno in zaupanja vredno. To o istih ljudeh v komisijah in zmagovalcu je neosnovano natocevanje.

  @neoman, kako bi potem razložil, da odstopa samo I? Črkovna vrsta se ja ne dela v PSju.

  @phoenix, zanimivo :-)

 • - Jah men znak deluje mal raztegnjeno!!
  - Zelo stelizirano…
  - Malce brez čustev… Najbrž se oblikovanje odziva na čas v katerem živimo!!!

  Ja pa fajn blog imaš.

 • da še tukaj pokomentiram:
  meni osebno je nova podoba suvereja – čista, prepoznavna in enostavna. všeč so mi zlasti izpeljanke za promocijske materiale, transparentne podloge so mi naravnost stajliš!
  me pa zanima kako se bo obnesla v praksi, zlasti z novo črkovno vrsto..
  sem bila pa kar šokirana, ko sem šla prečekirat še ostale udeležence – mislim, da razen dveh so vsi uporabili simbol Triglava.. dokaj dolgčas ;)

  pa na safariju vidim odebeljen i!

 • Ninalena, tudi meni je zelo všeč.

 •   stojan
  28.02.2014 22:14

  kje se da dobiti/kupiti Republiko (font), država je itaq že razprodana?

  hvala

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !